Enkriptovani telefoni za EPS: Zaštita 20 mobilnih plaćena blizu 230.000 evra

 Enkriptovani telefoni za EPS: Zaštita 20 mobilnih plaćena blizu 230.000 evra

Elektroprivreda Srbije nabavila je krajem 2019. godine programe za enkripciju sa najvećim stepenom zaštite za 20 mobilnih telefona i za to platila 227.000 evra, odnosno 26.7 miliona dinara. Ovo se vidi na osnovu tenderske dokumentacije i ugovora u koje je BIRN imao uvid.

Posao nabavke enkriptovanih telefona dobile su dve firme ranije malo poznate javnosti, ali sa značajnim poslovima u oblasti bezbednosti – IntellSec i Orbita Technologies.

IntellSec se u tekstu francuskog portala Intelligence Online od 2. juna navodi kao firma preko koje zapadna industrija špijunaže ulazi na tržište zapadnog Balkana. 

Pozivajući se na ugovor o poslovnoj tajni, EPS je odbio da BIRN-u dostavi informacije o tome šta je bio razlog ove nabavke i ko koristi navedenu opremu. Oni su u dopisu od 1. oktobra 2021. potvrdili da je nabavka sprovedena bez ikakvih izmena.

Eksperti sa kojima je BIRN razgovarao kažu da je oprema koju je nabavio EPS neprobojna i daleko sofisticiranija od, na primer, aplikacije Sky koju su koristili članovi klana Veljka Belivuka.

U prilog tome govori i cena koja je gotovo pet puta veća – najjača verzija Sky EEC-a vredi 2.200 evra, dok oprema koju je nabavio EPS-a prelazi 10.000 evra po enkriptovanom telefonu.

Eksperti dodaju i da je enkripcija urađena tako da je presretanje komunikacije između ovih 20 enkriptovanih telefona praktično nemoguće. 

Ko koristi enkriptovane telefone?
Advokat Rodoljub Šabić, nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja, kaže za BIRN da su u konkretnom slučaju enkriptovani telefoni za EPS i softver plaćeni javnim novcem “i to u vrlo velikom iznosu, u svrhu komunikacije povodom obavljanja poslova u javnom interesu”.

“U tom kontekstu zaštita privatnosti nikako ne može biti razlog za ovakvu nabavku”, kaže Šabić navodeći da bi “valjalo čuti ko su, ako ne poimence ono bar po funkcijama”, ljudi koji su “zadužili” ove enkriptovane telefone.

“Ako je moguće, treba isključiti situaciju da se resursi javnih preduzeća stavljaju na raspolaganje ljudima iz drugih organa ili čak političkih stranaka”, zaključuje Šabić.

Pitanje korišćenja ovakve vrste tehnologije aktuelizovano je nakon što se saznalo da je kriminalna grupa Veljka Belivuka koristila aplikaciju Sky. 

Zbog toga je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u martu ove godine zapretio da će tražiti zabranu Sky-ja i sličnih enrkiptovanih telefona. “Jednostavno, ne možete objasniti zašto vam je to potrebno. Od koga krijete i šta krijete?”, rekao je tada Vulin.


Ispod radara javnosti prošao je tender koji je avgusta 2019. godine Javno preduzeće “Elektroprivreda Srbije” Beograd raspisalo za nabavku “softvera za zaštitu mobilnih telefona”. Da je neko detaljnije pogledao dokumentaciju, mogao je da primeti da se ne radi o uobičajenoj nabavci opreme za jedno javno preduzeće koje se bavi električnom energijom.

U opsežnom dokumentu na 74 strane, detaljno su navedene karakteristike opreme koju EPS traži od potencijalnih dobavljača.

Post a Comment

0 Comments